Drijvende kracht achter Sterke Yerke: Meindert van der Meulen

Meindert van der Meulen is eigenlijk onze stille kracht. Hij is niet meer actief voor Sterke Yerke, maar in de jaren ’70 en ’80 is hij wel heel actief bij de Sterke Yerke II en III betrokken geweest. Wie is Meindert en wat drijft hem?

Een echte Liwwadder met passie voor de omroep

Meindert is een geboren en getogen Liwwadder. Ondanks dat hij al sinds zijn 24e niet meer in Leeuwarden woont, spreekt hij nog steeds onvervalst Liwwadders. Op de HBS leert Meindert in 1970 Hans Poot kennen, ze worden beste vrienden, en het is Hans die Meindert laat zien wat het monteren met geluidsband inhoudt. Het zal een cruciaal moment in zijn leven worden: er ontstaat meteen een liefde voor het vak bij Meindert! Hans wordt in 1976 assistent geluidstechnicus bij de NOS en Meindert wil hem achterna.

Na zijn middelbareschooltijd gaat Meindert eerst als computermedewerker bij AGO Verzekeringen aan het Oldehoofsterkerkhof aan het werk. Maar als hij bij de radio wil, moet hij Leeuwarden verlaten. In 1977 verhuist Meindert naar Hilversum, waar hij als computermedewerker bij de NOS aan de slag kan. Een mooie binnenkomer, want hij wil natuurlijk doorgroeien. Gelukkig steunt zijn leidinggevende dat plan, waardoor Meindert kan doorgroeien naar een functie bij de filmmontage. Later volgt een functie als video editor in combinatie met schakeltechnicus.

Schakeltechnicus in binnen- en buitenland

Meindert werkt vervolgens jarenlang op het Mediapark. Tussen 1987 en 1995 schakelde hij grote programma’s, zoals de voetbalwedstrijden van het Nederlands Elftal, de Marathon van Rotterdam en de Amstel Gold Race. En van 1990 tot 1995 elk jaar de Koninginnedagen en de Sinterklaasintochten. Als hij vanaf 1995 met zijn vrouw in Amerika woont, is hij ook als schakeltechnicus werkzaam in Los Angeles/Hollywood. Na zijn terugkeer in Nederland in 2004 kan hij meteen weer aan de slag op het Mediapark en werkt hij ook als freelancer bij zijn favoriete programma De Wereld Draait Door. Tot de lockdown op 15 maart 2020 is Meindert nog actief als schakeltechnicus, o.a. voor het NOS Journaal, Nieuwsuur en Studio Sport. Door de coronacrisis geeft hij aan ‘even’ niet meer te willen komen, omdat hij zelf tot de risicogroep behoort. In juli hakt hij de knoop door om met pensioen te gaan: “Ik had de stille hoop dat ik dit jaar mijn loopbaan kon afsluiten tijdens de extra drukte van de Olympische Spelen en het EK Voetbal, maar helaas gooide de coronacrisis roet in het eten,” vertelt Meindert.

 

Kennismaking met Sterke Yerke

In 1975 leert Meindert Wilfred de Jong kennen tijdens een vergadering van de Veronica Omroep Organisatie. “Zo leerde ik ook Sterke Yerke kennen, leerde ik bier drinken – hoewel ik een gewoon biertje nog steeds niet lekker vind, maar voor een Belgisch biertje mag je me wakker maken – en werd ik een van de twaalf bemanningsleden op de Sterke Yerke II naar Londen. Van die reis naar Londen hebben Johan, Wilfred en ik ook nog een film gemaakt en gemonteerd,” vertelt Meindert. “Ik ging ook met Wilfred naar Hilversum om het Sterke Yerke-plaatje te laten draaien. Wilfred was zo brutaal, die kwam overal binnen,” lacht Meindert. Zodoende komt hij in aanraking met het huidige Mediapark in Hilversum, waar hij later zou komen te werken.

 

Opnames verzamelen tijdens Sterke Yerke III

In 1978, tijdens de plannen voor en de bouw van de Sterke Yerke III, leert Meindert Frits Riemersma kennen. Frits wordt zijn beste vriend en is dat nog steeds. In de weekenden is Meindert veel in Leeuwarden te vinden, vooral om de kroeg in te gaan en met de Yerke-mannen, en dan met name met Chris, op vrouwenjacht te gaan. Als Sterke Yerke in die tijd op radio of op tv komt, fietst Meindert na afloop van de uitzendingen bij de programma’s langs om een kopie van die uitzendingen te vragen. Dankzij zijn contacten krijgt hij die altijd weer mee. Daarnaast zorgt hij ervoor dat de bemanning van Sterke Yerke III een cassetterecorder meeneemt, zodat ze regelmatig wat kunnen opnemen van hun belevenissen onderweg, én neemt hij zelf gesprekken met de bemanning op het vlot op. En het mooie is: Meindert heeft alle geluidsopnamen, beeldfragmenten, krantenknipsels en een paar duizend gescande dia’s en negatieven van en over Sterke Yerke tot aan 1986 toe verzameld en inmiddels ook gedigitaliseerd. In 1986 werd de Sterke Yerke III omhoog gehaald op Bonaire, het werd opgeknapt en het laatste stukje naar Curaçao werd gevaren. Daarna sloot voor Meindert het hoofdstuk Sterke Yerke. Het actieve stuk in ieder geval, want hij volgt alles nog wel vanaf de zijlijn.

 

Hoogtepunten Sterke Yerke

Van de vele mooie avonturen die Meindert heeft meegemaakt met Sterke Yerke, steken er voor hem twee met kop en schouders bovenuit. Als eerste de documentaire die op 1 augustus 1985 door Veronica is uitgezonden. “Deze documentaire van 40 minuten heb ik samen met Frits gemaakt en ging over de Sterke Yerke I en II (kort overzicht) en dan Sterke Yerke III vanaf de bouw t/m stranding in 1979. Meerdere mensen hadden de bouw gefilmd, maar Frits was verantwoordelijk geweest voor het meeste filmen aan boord tijdens de reis,” blikt Meindert terug. De tweede is de documentaire van de berging van de Sterke Yerke III op Bonaire, die op 13 september 1986 werd uitgezonden. “Dit was geheel mijn eigen productie: geproduceerd, geregisseerd, gemonteerd en grotendeels zelf gefinancierd. Een docu van 25 minuten, eveneens door Veronica uitgezonden. Ze hebben er wel een deel van betaald.” Uiteindelijk heeft Meindert van deze beide documentaires één gemaakt, omdat de eerste ophield waar de tweede doorging. Bekijk hier de documentaire:

 

 

Sterke Yerke heeft zelfs invloed op Meinderts liefdesleven

“In 1986, toen we de Sterke Yerke III omhoog gehaald hebben op Bonaire, heb ik mijn eerste vrouw leren kennen. Zij was Amerikaanse en op dat moment op vakantie op Bonaire. We trouwden in 1987 in Nederland en kregen één dochter, Laila, die nu in San Diego woont. Omdat mijn ex-vrouw niet kon aarden in Nederland, zijn we in 1995 naar Amerika verhuisd. Naar een mooie badplaats ten zuiden van Los Angeles, waar ik gelukkig ook als schakeltechnicus aan het werk kon. Helaas was ons huwelijk niet zo goed en was ik heel onwennig, dus zijn we in 2004 gescheiden en ben ik weer naar Nederland gegaan. Gelukkig hebben mijn ex-vrouw en ik goed contact.”

 

Genealogie: liefde voor stamboomonderzoek

Lang blijft Meindert niet alleen: in 2009 leert hij zijn huidige vrouw Valerie kennen. Ditmaal via zijn andere passie: genealogie, oftewel stamboomonderzoek. “Genealogie is eigenlijk een uit de hand gelopen hobby,” lacht Meindert. “Ik vind het leuk om van BN’ers uit te zoeken of ze Friese voorouders hebben. Ik zoek alles zelf uit, moet het zelf kunnen aantonen en neem niks zomaar over van sites.” Hij komt met Valerie in contact als hij met een stamboomonderzoek van zijn schoonfamilie bezig is. Valerie komt van Barbados, is een volle nicht van zijn ex-vrouw, weduwe en moeder van vijf inmiddels volwassen kinderen. “Je kunt wel stellen dat Sterke Yerke dus eigenlijk mijn hele leven bepaald heeft!” concludeert Meindert lachend.

 

Sterke Yerke niet meer op één

Zoals gezegd is Meindert niet meer actief voor Sterke Yerke. Zijn prioriteiten liggen elders; zijn dochter en de kinderen van zijn tweede vrouw, inclusief alle kleinkinderen, wonen verspreid over de wereld. Maar als ons Sterke Yerke-team beelden of geluidsfragmenten nodig heeft, hoeven we Meindert maar te bellen of mailen en hij zorgt dat we het krijgen. Inclusief het achtergrondverhaal, want vertellen is aan Meindert wel besteed!