Monument Bonaire

Een blijvende herinnering aan het vlot Sterke Yerke.

Van de overheid en bevolking

Monument 1980

De overheid en de bevolking van Bonaire maakten zich hard voor een blijvende herinnering aan de Sterke Yerke. In 1980 is een monument gebouwd aan de kust van Washikemba, dat wijst naar de plek van de stranding. Het monument kreeg de vorm van de letter Y, het symbool van de Sterke Yerke III. Op 13 december 1985, 6 jaar na de stranding, tijdens voorbereidingen van de laatste succesvolle bergingsactie, is het monument officieel onthuld door de toenmalige Nederlandse minister van Justitie, dhr. Korthals Altes.

Een geweldig initiatief

Renovatie monument 2018

Het verhaal krijgt een vervolg in 2018. 38 jaar en enkele orkanen later was het Sterke Yerke monument aan de kust van Washikemba behoorlijk gehavend. In Leeuwarden maakten de organisatie en Stichting Sterke Yerke plannen om het te restaureren. Met behulp van Nederlands/Bonairiaans aannemersbedrijf Haafkes werden de plannen werkelijkheid. Eind mei vertrok een delegatie Sterke Yerke’s uit Leeuwarden naar Bonaire. Iedereen had zijn taak op het eiland. Het monument werd van de grond af aan voorzien van nieuwe betonconstructie en voetplaat.
Het Sterke Yerke team zorgde voor verbeterde bewegwijzering naar Washikemba, de plaats van de stranding en het monument. Ze schilderden grote platte stenen oranje en voorzagen deze van het Yerke symbool. Het monument kreeg een nieuwe gedenkplaat. De symbolische pijl die de vorm van het monument heeft, wijst nog altijd naar de plek van de stranding.
Op 31 mei 2018 kwam de gezaghebber van het eiland, 
dhr. Edison Rijna, met een delegatie langs om het eindresultaat te bekijken. Tijdens dit bezoek werden de 3 aanwezige bemanningsleden, Chris, Guus en Frits, ‘geridderd’ met de erepenning van het eiland Bonaire. Een soort ereburger-status.
Twee dagen later, op 2 juni 2018, werd het monument onthuld onder belangstelling van genodigden. Deze eer was voor de eerste hulpverleners destijds in 1979: schipper Johny Craane, kapitein van de sleepboot Chogogo en zijn bootsman, dhr. Soleano en Boy Antoine, medewerker van Bonaire TV.

Deze renovatie is mede mogelijk gemaakt door

Sponsors

Een daadkrachtig bouwbedrijf met experts op het gebied van ver- en afbouw in de retailbranche.

MEER INFORMATIE

Allround plaat- en constructiebedrijf en volwaardig machinebouwer in de zuivel- en verpakkingsindustrie.

MEER INFORMATIE