Meindert van der Meulen, onze archiefman, heeft alles over Sterke Yerke verzameld. Je kunt het zo gek niet bedenken of hij heeft er wel een foto, filmpje, geluidsfragment of krantenknipsel van. De verzameling loopt tot ongeveer maart 1986, als de Sterke Yerke III op Curaçao aankomt.

 

Geluidsbanden, filmopnames en negatieven gedigitaliseerd

Wat als hobby begon met het monteren van geluidsbanden, is uitgegroeid tot zijn passie en zijn werk. Jarenlang is Meindert schakeltechnicus geweest in Hilversum. Daardoor zat hij dicht bij het vuur en kon hij door zijn vele connecties op het Mediapark makkelijk aan kopieën van de uitzendbanden komen als er een item over Sterke Yerke in de media was geweest. Daarnaast belde hij zelf de bemanning van de Sterke Yerke III via Radio Scheveningen en maakte hij dan opnames van deze gesprekken. Meindert verzamelde al deze banden, dia’s, negatieven en krantenknipsels en heeft dit later gedigitaliseerd, waardoor het nu makkelijker beschikbaar is. Je kunt dus wel stellen dat Meindert een unieke verzameling heeft. Veel is te vinden op het YouTube-kanaal van Meindert over Sterke Yerke, maar ook op zijn eigen site www.meindert.tv.

 

Omrop Fryslân gaat aan de slag met archiefmateriaal

In december 2019 is Omrop Fryslân bij Meindert thuis geweest en hebben ze gezien hoe omvangrijk de collectie is. De makers van Omrop Fryslân zijn ze net zo enthousiast geworden als Meindert en hebben beloofd dat ze iets moois zullen maken met al het materiaal. In januari 2020 heeft Meindert een kopie van zijn archief aan Omrop Fryslân overgedragen. Helaas is het project Sterke Yerke bij Omrop Fryslân door de coronacrisiseven opgeschort, maar in de toekomst wordt dit zeker nog opgepakt. We wachten vol spanning af! Bekijk hieronder het filmpje van het bezoek van Omrop Fryslân aan Meindert. Dit is op de radio uitgezonden, Meindert heeft er later zelf beelden onder gezet.