Sterke Yerke en bier, een vreemde combinatie! In eerste instantie lijkt dit misschien inderdaad zo. Maar aan de andere kant, wie ons een beetje kent weet uiteraard wel, dat als er geen bier was geweest, de eerste Sterke Yerke er waarschijnlijk ook nooit gekomen was.

Het idee voor het bouwen van dit vlot is immers in 1974 in de kroeg ontstaan, namelijk in Bar Sybs en…..inderdaad onder het genot – en vooral invloed van – een paar biertjes.

Dat we nu na ruim 46 jaar een stel oude knarren zijn en inmiddels diverse Yerkes verder, wil niet zeggen dat het bier uit ons mooie Yerke-leven is verdwenen. Sterker nog, met trots presenteren wij een drietal nieuwe en eigen Sterke Yerke-bieren. Ach ja, het verschil tussen bouwen en brouwen blijkt maar weer eens klein te zijn.

Overigens brouwen wij het bier uiteraard niet zelf, dat laten we graag aan de echte experts over. In dit geval aan de Leeuwarder brouwerij LEV (wat hart betekent), die drie niet te versmaden smaken heeft ontwikkeld. Smaken waarin het woord avontuur centraal staat. Het avontuur van het aangaan van de eigen LEV-brouwerij, in combinatie met de belevenissen van de avonturiers van Sterke Yerke.

Drie avontuurlijke bieren

Wij zijn dan ook meer dan trots onze naam te kunnen verbinden aan zo’n mooie serie bijzondere bieren, te weten:

  • Sterke Yerke blond, een mooi lichtblond bier met een alcoholpercentage van 6,5%
  • Sterke Yerke Tripel, een Belgian Style Tripel (8,5%) die door de toevoeging van kandij een lekkere, ietwat zoete afdronk krijgt.
  • Sterke Yerke Quadrupel (9%) gebrouwen met maar liefst 5 moutsoorten.

Het mooie is, dat je met het genieten van deze bieren het milieu ook nog een handje helpt. Per verkocht biertje wordt namelijk een vast gedeelte van de opbrengst gebruikt voor onze missie: via een jonge generatie Yerkes aandacht vragen voor de enorme plasticvervuiling in de (wereld)zeeën en oceanen.

We kennen inmiddels allemaal wel de trieste verhalen over de enorme Plastic Soup in de oceanen. Wij van Sterke Yerke hopen, via de binnenkort nieuw te bouwen Sterke Yerke IV, zo een bijdrage te kunnen leveren aan de bewustwording van deze ecologische milieuramp.

Zullen we dus zeggen: ‘Proost, op een schonere wereld?’