Selecteer een pagina

De foto hieronder toont een miniversie van Sterke Yerke 2, gebouwd door de toen ongeveer 8-jarige Henk van der Meulen, nu werfbaas van Jachtwerf Joh. van der Meulen in Sneek. De mini-Sterke Yerke 2 drijft hier op de foto in de Woudvaart.


Henk zegt over die foto: “Eind jaren ’70 bouwden vier Friese jonge mannen het vlot Sterke Yerke, waarmee ze de oceaan overstaken. Deze jongens werden helden voor mij en mijn vriendjes. Al snel zochten we materiaal bij elkaar om op de werf Sterke Yerke 2 te bouwen.” De foto staat in het boek Houtenbotenbouwers.

Vlotten bouwen met de Yerke Junior Challenge

Anno 2021 krijgt Sterke Yerke een vervolg. Niet alleen wordt de Sterke Yerke IV gebouwd, maar basisscholen in Fryslân krijgen ook de kans om mee te doen aan de Yerke Junior Challenge met als motto water, plastic soup, varen, techniek & avontuur. Hierbij is het de bedoeling dat basisscholen met leerlingen en vaders en moeders een vlot bouwen waarop 4 leerlingen kunnen varen. Het vlot moet voldoen aan een aantal standaardeisen, waaronder het gebruik van duurzame materialen, maar daarnaast is er voldoende ruimte voor eigen creativiteit. Er kan gekozen worden uit een standaard klasse en een vrije klasse. De Challenge wordt georganiseerd door de Maritieme Academie Harlingen in mei 2021 en gehouden in de Nieuwe Willemshaven in Harlingen. Als alles lukt mogen de vlotten ook meevaren bij de doop van de Sterke Yerke IV. Scholen of ouders die namens een school mee willen doen kunnen zich aanmelden via de site www.yerkejunior.nl.

Bij het boek Houtenbotenbouwers van Klaas Smit hoort ook een website: houtenbotenbouwers.nl.