Zeilmakerij De Vries Maritiem uit Lemmer is een van de sponsoren die zich inzet voor Sterke Yerke. We zochten hen op om eens in de zeilmakerij rond te kijken en te horen waarom Sterke Yerke hen zo aanspreekt.
In het havengebied van Lemmer, grenzend aan Lemmer Beach, staat het gebouw van Zeilmakerij De Vries Maritiem. Een familiebedrijf, opgericht in 1830, dat met zijn tijd meegaat. De Vries Maritiem maakt, repareert en reinigt zeilen en canvasproducten als buiskappen, achtertenten en cabrioletkappen. Ook in 2020 staat er nog een De Vries aan het roer; samen met Ruben Hoekstra vormt Bouwe Gert de Vries de directie van het 190 jaar oude bedrijf. De Vries Maritiem is volop in beweging en combineert vakmanschap met moderne technieken. “Er werken hier 16 mensen, die we veelal intern opleiden. Alles wat we hier doen, is ambacht en maatwerk, mét de toepassing van nieuwe technieken die ons daarbij kunnen helpen,” vertelt Johan Schuurman, verantwoordelijk voor de verkoop en het ontwerp van zeilen.
“Dit past zo goed bij ons”
Waarom sponsoren jullie Sterke Yerke? “Ik kende Sterke Yerke nog van de verhalen van het eerste vlot, zo’n 45 jaar geleden. Ik was zelf jong en dat maakte indruk. Dat is altijd blijven hangen. Op Facebook zagen we enkele maanden geleden de plannen voor een nieuw Sterke Yerke-vlot én het goede doel voorbijkomen. Dat sluit naadloos aan bij onze kernwaarden. Dus toen hebben we contact opgenomen.”
Er volgde een gesprek tussen Sterke Yerke en Zeilmakerij De Vries Maritiem. En al snel werd er gekeken naar de vormgeving van de samenwerking, passend bij de gezamenlijke kernwaarden. “Als je het dan over duurzaamheid hebt: we krijgen heel veel, best goede, iets verouderde zeilen binnen. We denken vaker na over het hergebruik van deze zeilen, bijvoorbeeld door ze te shredderen en van de kunststofsnippers iets nieuws te maken. Maar daar hebben we nog geen goede oplossing voor gevonden.” Voor Sterke Yerke was wél vrij snel een plan: “Als we nu de oude zeilen kunnen hergebruiken voor Sterke Yerke IV. Dan heb je een duurzame oplossing voor nieuwe zeilen.”
Een mooie uitdaging
Overigens is het geen gemakkelijke oplossing om gebruikte zeilen te hergebruiken voor nieuwe zeilen, legt Johan uit. “Dat hebben we niet eerder gedaan. Een zeil heeft een bepaalde vorm, een soort vleugelprofiel, net als bij een vliegtuig. In een ouder zeil zit dat ook; elk zeil heeft een bepaalde bolling. Een mooie uitdaging! We kijken naar verschillende mogelijkheden en gaan een set mooie hergebruikte nieuwe zeilen maken.”
Vernieuwd ambacht met oog voor duurzaamheid
De zeilmakerij besteedt veel aandacht aan duurzaamheid, in haar manier van werken én in andere onderdelen van de bedrijfsvoering. “Het gebouw is volledig geïsoleerd, ramen en kozijnen zijn luchtdicht gemaakt en we hebben 250 zonnepanelen op het dak,” vertelt Johan met enige trots. “We wekken een groot deel van onze eigen energie op en zijn bijna zelfvoorzienend. Ook hebben we 2 elektrische auto’s.”
De afgelopen jaren is duurzaamheid en de besparing van materialen meer en meer onderdeel van het beleid geworden. “Naast dat we kijken naar manieren om de grondstof van oude zeilen te kunnen hergebruiken, kijken we ook naar waar we afval kunnen voorkomen. Een computerprogramma zorgt ervoor dat we minder doek gebruiken, door een optimale stofverdeling met zo min mogelijk reststukken te maken. En we zijn overgestapt op digitaal inmeten. We gebruikten altijd plastic folie om een mal te maken, waarmee ons eindproduct nauwkeurig werd ingemeten. Dat leverde veel plastic afval op. Nu doen we dit digitaal en dat bespaart een hoop grondstoffen. Daarnaast is het een nieuwe uitdaging voor het personeel. Zo komen we steeds een stap verder.”
Trots
“Uitdagingen, daar houden we dus wel van. Zo gaan we ook graag de uitdaging samen met Sterke Yerke aan. We vinden het belangrijk dat onze medewerkers trots zijn op hun werk en de projecten waaraan we werken. Het is toch geweldig om te kunnen zeggen dat je aan het onderhoud van de zeilen van De Groene Draeck of de Rainbow Warrior hebt gewerkt? En daar kunnen we straks met trots aan toevoegen dat Sterke Yerke IV, mede dankzij de hergebruikte zeilen van Zeilmakerij De Vries Maritiem, gaat varen.”