Er is de afgelopen 2 maanden weer veel gebeurd. Vorige keer meldden we al dat het vlot schoongemaakt zou worden, zodat het gespoten kon worden. Maar er moest nog wel het een en ander gebeuren, voordat het zover was.

 

Gaten boren voor dek

Zo moesten er nog ruim 1500 gaten geboord worden ter voorbereiding op de plaatsing van het dek. Een aantal Yerkes heeft de boormachine ter hand genomen en in 2 dagen zijn al deze gaten vakkundig door onze eigen mannen geboord. Vele handen maken licht werk!

 

Frame dektent

Voordat het schoonmaken van de romp kon beginnen, moest ook het frame voor de dektent nog gelast worden. Dit heeft Pieter Jellema voor ons gedaan, met wel een heel mooi resultaat. Zoals op de foto’s te zien is, is de constructie halfdicht. De andere helft komt een tentzeil omheen. In de tussentijd heeft Jan de Jager de scepters en verchroomde bolders met glasparel gestraald.

 

Antisliplaag en lakken dekplanken

Half juni zijn de dekplanken door Straalbedrijf Special Cleaning Flevoland gespoten met een antisliplaag, die gesponsord is door verfleverancier FOV. Een week later hebben een aantal Yerke-mannen de mouwen weer opgestroopt en zijn ze een aantal dagen bezig geweest met het verwijderen van de afplaktape en het lakken van de onderkant van de dekplanken. Er zal nog een laag op moeten, dus binnenkort stropen we de mouwen weer op!

 

In de primer

In de eerste week van juli is dan eindelijk de eerste laag primer op het vlot gespoten. Het roestbruine staal is nu maagdelijk wit. Uiteraard niet de definitieve kleur, maar die zien jullie zodra alles klaar is!

 

Studenten aan het werk

De SRF-werf heeft ons een vloeistofkompas geschonken. Zeevaartschool Harlingen gaat er een kolom voor tekenen en maken, waar het kompas cardanisch wordt ingehangen. Intussen zijn leerlingen van de Maritieme Academie Harlingen op dinsdagmiddag ook op de werf aan het werk met het vlot. Ze hebben o.a. gaten voor de oranje kantplank geboord en de ruige randen in de mangaten netjes afgebraamd. Ook studenten van de NHL zijn bezig voor Sterke Yerke. Zo zijn er eerstejaars studenten die een gangway (loopplank) ontwerpen en tweedejaars studenten zoeken uit hoe we de CE-norm van niveau D naar niveau A kunnen tillen.

 

Sponsoring zend- en navigatieapparatuur

Naast alle bouwvorderingen, hebben we ook nog wat nieuws op het gebied van materiaalsponsoring. Onze sponsor Combi Noord heeft ons in contact gebracht met Navico Logistics. We mogen met trots zeggen dat Navico Logistics alle benodigde zend- en navigatieapparatuur van het merk Simrad, zoals een plotter, radarsysteem, marifoons etc., gaat sponsoren.

 

Al met al weer veel ontwikkelingen. De komende weken zullen in het teken staan van spuiten, tuigage, zeilen en het installeren van de apparatuur. Volg de ontwikkelingen via onze socialmediakanalen of lees het volgende Journaal!