Berging 1985

Het vlot Sterke Yerke III ligt nog steeds op ongeveer 150 meter voor de kust van Washikemba. Het zal geborgen moeten worden. Althans dat is de mening van initiatief nemer Henk van Dam. Hij vat het plan op om met schipper Jitze Grondsma een caoster te kopen, De Volo. Een vrachtschip van 20 meter lang. In het vrachtruim zouden dan nieuwe buizen mee genomen kunnen worden naar Bonaire.

De coaster krijgt een nieuwe naam Volo Nevanco. Nevanco is de naam van de nieuwe sponsor, die het project ondersteund.
Het nieuws wordt in Leeuwarden tijdens een persconferentie kenbaar gemaakt. De plannen omvatten dat de Volo Nevanco vanuit Leeuwarden naar Bonaire zal varen om daar met behulp van de Bonairianen het vlot Sterke Yerke III alsnog 6 jaar na de stranding op 15 december 1979 te lichten.

In augustus 1985 vaart de Volo Nevanco uit Leeuwarden richting Harlingen om daar de Noordzee te bereiken. De bemanning bestaat uit Henk vanDam, Jitze Grondsma, Liesbeth Ket, Chris Schweigmann, Anneke Dolstra en Wouter de Haan.
In oktober doen ze Gran Canaria aan waar Frits Riemersma en Simon Kingma aan boord stappen.

In november 1985 vertrekt de Volo Nevanco om de Atlantische Oceaan over te steken richting de Caribian. Drie weken later komt de Volo Nevanco aan op eilande Bonaire, Kralendijk.

Klik hier voor een youtube filmpje voor de oversteek van Volo Nevanco.