Onze vlotmaat Leo van der Ploeg van de Sterke Yerke III en tevens oud-bemanningslid van de Sterke I en II is op 3 maart 2021 overleden. Leo was vanaf het begin betrokken bij de Sterke Yerke I, II en III, zowel bij de bouw als bij de vaart van de vlotten. Vooral de oversteek van de Atlantische Oceaan in 1979 maakte veel indruk op Leo.

Leo was een vlotvaarder pur sang 

Alles wat met het vlotvaren te maken had, daar ging Leo voor. Alle randverschijnselen en verplichtingen rondom het in de vaart houden en publiciteit geven aan de reizen van de vlotten was niet zozeer aan Leo besteed. Hij besteedde veel liever aandacht aan de bouw en vorm van het vlot en was helemaal weg van het door hem ontworpen zeiltuigage.

Leo verzorgde het materiaal op het vlot

Aan boord was hij altijd wel bezig met het verzorgen van het materiaal en kon hij uren werken aan een zelfgemaakte harpoenpunt. Slijpend met een vijl op een stuk ijzer maakte hij zijn eigen harpoen. Hiermee konden we jagen op dorado’s. Ook het repareren van beschadigd zeil viel onder zijn taken. Maar het splitsen van touw was zijn grote hobby, touw verwerken tot knopen.

Leo was een beeldend kunstenaar

Maar beeldend kunstenaar zijn, zat hem in het bloed. Na de stranding werd een provisorisch herkenningspunt gemaakt bij de plaats van stranding. Toen is het idee ontstaan om daar een blijvend iets van te maken en toen werd Leo als creatieveling gevraagd daar een ontwerp voor te maken opdat de lokale autoriteiten het konden uitvoeren. Dit resulteerde in het monument zoals het daar is geplaatst. Het idee was dat het Yerke-vignet niet alleen aan de wal maar ook vanaf zee te zien was en dat de pijl wijst naar de plek waar het vlot op de kust liep als waarschuwing voor vaartuigen die daar de kust naderen.

Zijn tijd was gekomen

In een van zijn laatste telefoontjes met Frits liet Leo hem weten dat het, na Chris, nu zijn beurt was. Humoristisch als altijd merkte hij op, dat door zijn bijzondere vorm van longkanker de medici in Groningen er blij mee waren, maar hij niet.

Sterke Yerke
Een jaar geleden hield hij nog een aantal lezingen over de Sterke Yerke op het eiland Terschelling. Hier wilde hij het ook bij houden. Hij zonderde zich bewust een beetje af van het Sterke Yerke-verhaal.

Leo zal net als Chris altijd in onze gedachten blijven en we wensen hem vaarwel op zijn laatste vaart.

 

 

 

Leo van der Ploeg (1955 - 2021), Omrop Fryslân, Buro de Vries, 7 maart 2021