Sterke Yerke wil het stokje doorgeven aan een nieuwe generatie en met hen nieuwe avonturen beleven: samen aandacht genereren voor een wereld zonder plastic in zee.

We willen dit onder andere doen door zoveel mogelijk mensen bewust te maken van het probleem van plastic in zee en de urgentie om er nu met elkaar wat aan te doen. Omdat de jeugd de bestuurders van morgen zijn, beginnen we op de scholen met deze bewustwording.

Via onze partner Circulair Friesland kwamen we in contact met Heleen van Wijk van NNPF, Northern Netherlands Plastic Foundation uit de Eemshaven, Groningen. In deze in 2019 door drie hele enthousiaste dames opgerichte stichting (www.nnpf.eu)  vonden wij de juiste partner om het probleem plastic in zee te combineren met een lespakket duurzaamheid. Niet lullen maar gewoon direct doen! Samen met NNPF zijn we gestart met een enquête onder de basisscholen en middelbare scholen in de drie noordelijke provincies ( Friesland, Groningen en Drenthe) om te vragen welk onderwijsmateriaal zij beschikbaar hebben als het gaat om plastic vervuiling, of dit materiaal voorziet in hun behoefte en of er behoefte is aan aanvullend materiaal. De eerste formulieren hebben we reeds teruggekregen en het lijkt een schot in de roos te zijn.

Hier vind je de NNPF Education-flyer, daar word je toch enthousiast van!

Het plan is om deze schooljeugd, naast een grote jaarlijkse schoonmaakdag op school, sportvelden of in eigen wijk, een dag praktijkles te laten beleven op het vlot Sterke Yerke IV op de Nederlandse Waddenzee! Onze stichting gaat namelijk de eerste twee jaar onderzoek doen op de Waddenzee naar plastic in zee en op de droogvallende zandplaten. Binnenkort meer hierover.