Onze stichting, Stichting Behoud Erfgoed Sterke Yerke, bestaat uit een groep vrienden die het in 1979 voor elkaar kreeg het vlot Sterke Yerke III te realiseren, waarmee we de Atlantische oceaan zijn overgestoken. Tijdens deze reis kregen wij grote media-aandacht voor ons onderzoek naar de olieverontreiniging van de oceaan. Ons verhaal spreekt nog steeds veel mensen aan.

Stichting Behoud Erfgoed Sterke Yerke
Stationsweg 58
9001 EJ Grou
M info@sterkeyerke.nl
T +31651859000 Johan H.M. Vos – Voorzitter

 

Wat is onze missie?

Sterke Yerke is een avontuur van gewone jonge mensen op een simpel zeilvlot, die willen laten zien dat je met weinig veel kunt bereiken. Dat je kostbare gegevens, gegevens die de toekomst mede kunnen bepalen, kunt verzamelen en bekendmaken. Daar is zo goed als niets voor nodig, behalve goede wil, doorzettingsvermogen en een goed netwerk.

Wij zijn ervan overtuigd dat geloofwaardige en succesvolle initiatieven klein en thuis beginnen. Door bewustwording te creëren en mensen zo in beweging te krijgen. Stapje voor stapje. Waar onze vriendengroep in 1974 mee begon, willen we overdragen aan een nieuwe generatie, over de hele wereld.

 

Wat is ons doel, onze visie?

Deden we in 1979 nog onderzoek naar de olieverontreiniging van de oceaan, vandaag de dag willen we aandacht vragen voor het gebruik en de gevolgen van plastic.

Plastic afval moet uit het straatbeeld, uit de natuur, van het strand en uit de zee. Het liefst zien we steeds minder plastic in ons leven voorbijkomen. Fabrikanten en overheden doen er al veel aan, maar het moet beter en sneller. Dat kan als de grote gemeenschap zich bewust is van al het overbodige plastic en dat we als consument nu het verschil kunnen en moeten maken. Hou het simpel. Dat is “Yerks”.

We gaan de plastic soup zelf niet opruimen, maar willen wel aandacht genereren voor:

  • de omvang van het probleem van de plastic soup;
  • bewustwording van het gebruik en de gevolgen van plastic;
  • de rol van consumenten, bedrijven en (inter)nationale overheden in dit hele verhaal.

Dit gaan we doen door een nieuw vlot te bouwen, de Sterke Yerke IV. Met een nieuwe, jonge generatie Yerkes gaan we aandacht vragen voor de strijd tegen de plastic soup in de oceanen. Het onderzoeks- en aandachtsvlot Sterke Yerke IV gaan we inzetten voor het internationale plastic soup-probleem. We beginnen met de Waddenzee en Noordzee en gaan vervolgens de Europese wateren en oceanen bevaren. Naast metingen van afval in zee, willen we met name de bewustwording vergroten van het probleem en zoveel mogelijk mensen zelf aanzetten tot actie.

 

Meer weten?

Voor meer informatie over Sterke Yerke IV versus de plastic stuur een mail naar info@sterkeyerke.nl of bel Johan H.M. Vos (voorzitter) +31651859000

Meer informatie over de omvang van het probleem van de plastic soup kun je vinden op: