De plannen voor het vlot Sterke Yerke IV nemen steeds concretere vormen aan. We nemen je graag mee in de ontwikkelingen.

Veertig jaar geleden bouwden wij het vlot zelf, nu laten we dit doen, als een groot mienskipsproject van de Friese jacht- en scheepsbouw. Daarbij geschiedt de innovatie en de bouw door studenten uit de maritieme sector.

Wat de onderbouw betreft gaan we voor het model Sterke Yerke III (vijf buizen), maar nu van carboncomposiet in plaats van staal. Een kunststof dat naast heel sterk, ook zeer licht is en al veel toegepast wordt in de Friese jacht- en scheepsbouw.

Naast de bekende houten dekconstructie en de kleine tent als onderkomen, hebben we gekozen voor een dwarsgetuigd zeilplan, omdat met een vlot uitsluitend ruime wind gevaren wordt. De Vries Maritiem uit Lemmer sponsort onze zeilen.

Het zeilvlot Sterke Yerke IV willen wij voorzien van een lichte elektrische voortstuwing om zonder sleepkosten de vele havens onderweg in en uit te kunnen varen en af te kunnen meren. Onze stroomvoorziening gaan we grotendeels met zon- en windenergie opwekken. Hierbij worden wij geholpen door studenten van Maritiem Instituut Willem Barentsz (MIWB) werkbouw Terschelling.

In samenwerking met ROC Friese Poort Sneek en Vripack Sneek wordt hard gewerkt aan de voorbereiding van de bouw van ons nieuwe zeilvlot Sterke Yerke IV. Zoals het nu staat, gaat de bouw mogelijk in september dit jaar al van start als schoolproject.

De tewaterlating zal naar verwachting in 2021 plaatsvinden. Uiteraard houden we je in het Yerke Journaal op de hoogte van de voortgang!