Valentijn Oude Hengel is samen met zijn broer Douwe eigenaar van H. Oude Hengel GmbH, een houthandel die net over de grens met Duitsland in Bad Bentheim is gevestigd. Een familiebedrijf dat voornamelijk hout voor veranda’s, luxe bijgebouwen, houten constructies voor woningen, gevelbekleding en hout voor de meubelindustrie levert, al ruim 100 jaar bestaat en waar Valentijn en zijn broer de vierde generatie zijn die aan het roer staat. Hoe komt deze firma bij Sterke Yerke terecht en waarom sponsoren ze ons?

Sponsor in natura

“Lex (een van de bestuursleden, red.) is een goede vriend van mij en hij vroeg of wij de bouw van het vlot wilden sponsoren,” vertelt Valentijn. “Nu krijg ik vaak sponsorverzoeken en ik doe niet meer aan geldbedragen sponsoren. Dus heb ik gevraagd wat er nog nodig was voor het vlot. En zo heb ik met mijn broer besloten dat wij al het hout voor het dek sponsoren.” En dat is nogal een dek, want het vlot meet 6,75 meter bij 14,95 meter. Daar zijn we dus erg blij mee!

Bijdragen aan een goed idee

Maar waarom nu specifiek Sterke Yerke? “De plastic soep op zee is verschrikkelijk; als je een bijdrage kunt leveren aan bewustwording hiervan, dan is dat misschien een druppel op de gloeiende plaat, maar het idee is goed. Als we zo’n idee op deze manier kunnen sponsoren, dan werken we daar graag aan mee.”

Duurzaamheid

Net als bij Sterke Yerke staat duurzaamheid hoog in het vaandel bij H. Oude Hengel GmbH. Houtkap is niet per definitie verkeerd voor de aarde, mits het op verantwoorde wijze gebeurd. Daarom werkt de houthandel met respect voor de natuur. Hun doel is om alleen aantoonbaar legaal hout te verkopen. Daarbij wordt kritisch gekeken naar de leveranciers en de herkomst van het gekochte hout. “We werken hoofdzakelijk met Europese houtsoorten die uit Duitsland, Frankrijk en van de Balkan komen, zoals eiken en douglas. Tropisch hout is onze handel gewoon niet. Daar komt bij dat hout in de bouw de toekomst is, het is goed voor het milieu, want zo krijg je geen plastic en zo.”

Organisatie en opvolging

Valentijn verwoordt ook mooi hoe de platte organisatie van hun familiebedrijf eruitziet: “Douwe en ik staan als 2 kapiteins aan het roer en we werken met 18 matrozen. Zonder hen kunnen we het niet doen.” En als ik voorzichtig vraag of zijn kinderen (twee tieners) hem willen opvolgen in het familiebedrijf, antwoordt hij: “Mijn zoon zou het wel willen, hij zou dan de vijfde generatie worden. Maar ik ga hem niet dwingen of verplichten, want dat werkt niet. Dat is bij mij vroeger ook niet gebeurd. Ik heb eerst 10 jaar bij andere bedrijven gewerkt, voor ik hier in de zaak kwam. Ervaring opdoen bij andere bedrijven is essentieel. Als je niet eerst bij anderen in de keuken gekeken hebt, kun je je eigen bedrijf niet goed runnen. Hetzelfde geldt overigens voor de zoons van mijn broer.”

Koken voor ontspanning

Nu we het over keuken hebben, het blijkt dat Valentijn een fanatieke kok is. Daar komen meerdere passies van hem samen: jagen en goede voeding. “Ik jaag graag op varkens, reewild en herten. Dat doe ik in Duitsland. Wat ik schiet komt aan de muur en het vlees belandt in de vriezer. Daar maak ik dan weer heerlijke gerechten mee, zoals spareribs, die ik in mijn Green Egg bereidt. Koken is voor mij ontspanning. Ik vind goede voeding belangrijk en ik kook dan ook elke dag, of ik nu alleen eet of niet.”

Mentaal fit

Daarnaast is Valentijn 5 dagen in de week in de sportschool te vinden, waar hij met een personal trainer aan de slag gaat. Vooral krachtoefeningen, zoals buikspieroefeningen, opdrukken en met gewichten. “Dat doe ik vooral om mentaal fit te blijven, dat je fysiek gezond blijft is mooi meegenomen. Als ik bijvoorbeeld 2 weken niet heb gesport word ik strontchagrijnig.”

Liefhebber van watersport

En het blijkt dat Valentijn nog meer raakvlakken heeft met Sterke Yerke. Zo is hij een groot liefhebber van bootje varen. Hij heeft onlangs zijn vaarbewijs gehaald en een waterscooter gekocht, waarmee hij regelmatig met vrienden dagtochten maakt op de Nederlandse wateren. Hij spaart ook voor een mooie boot: “Liefst iets groter dan een speedboot, waar je wel op kunt slapen. En niet te duur. Ook al zou ik het kunnen betalen, ik ga geen 6,5 ton betalen voor een boot. Ik koop dan veel liever een oude boot die ik helemaal moet opknappen.”
En zo is Sterke Yerke min of meer ook begonnen: van oude, bruikbare materialen een nieuw vlot maken. Circulair en duurzaam. Het begin van een mooie, bewuste toekomst.