De groep mensen die gegrepen wordt door het verhaal van Sterke Yerke en de droom van Sterke Yerke IV wordt steeds groter. Naast sponsoren die ons helpen om de bouw financieel of met hun kennis mogelijk te maken, hebben we ook andere partners die Sterke Yerke een warm hart toedragen. Eén daarvan is Johan Dalstra, adviseur marketing en communicatie van de Maritieme Academie in Harlingen. Johan zet zich vanuit deze functie, maar ook vanuit zijn eigen bevlogenheid, in voor Yerke Junior: ons project gericht op kinderen en jongeren. Hij vertelt graag hoe dit zo ontstaan is en welke mooie dingen Yerke Junior doet.

 

‘Een pareltje van een school’

Johan Dalstra was tot zijn pensioen werkzaam als manager marketing & communicatie van het Nordwin College. Daarna werd hij gevraagd om de Maritieme Academie te ondersteunen als adviseur. Vanuit die functie denkt hij graag mee over het vergroten van de bekendheid van de school onder jongeren.

“Onze school heeft alles met water, varen, techniek en avontuur te maken en daar zag ik zelf al snel de link met Sterke Yerke. De mannen van Sterke Yerke zijn generatiegenoten van mij en natuurlijk weet ik wat ze allemaal gedaan hebben, dat is fantastisch,” vertelt Johan.

“Vorig jaar dachten we na over nieuwe manieren om onze school onder de aandacht te brengen bij mogelijke leerlingen. We hebben een pareltje van een school, maar je moet wel iets met varen hebben, wil je bij ons uitkomen. We vroegen studenten van NHL Stenden een onderzoek te doen. Daarvoor gaf ik ze allemaal tips, waaronder dat ze ook eens konden kijken naar een samenwerking met Sterke Yerke, bijvoorbeeld door iets te doen met de bouw van vlotten. En wat je geeft, krijg je terug natuurlijk”, lacht Johan.
De studenten onderzochten de mogelijkheden voor een vlottenbouwwedstrijd voor basisscholen en uiteindelijk werd er een plan uitgewerkt door de Maritieme Academie en Sterke Yerke. “We bedachten de vlottenbouwchallenge voor basisscholen in Friesland.”

 

Challenge

“Het idee is om leerlingen in groep 8 van de basisschool vlotten te laten bouwen, met steun van de mensen van Sterke Yerke én samen met hun ouders. Uiteindelijk organiseren we dan een dag bij de Maritieme Academie in Harlingen en laten we de kinderen in de Willemshaven van alles met de vlotten doen,” vertelt Johan bevlogen.

“De mannen van Sterke Yerke zijn daarbij natuurlijk aanwezig om alles te beoordelen en prijzen uit te reiken. Zo laat je het verhaal van Sterke Yerke leven voor de nieuwe generatie én breng je de Maritieme Academie onder de aandacht bij de kinderen en hun ouders. Helaas heeft de uitvoering door corona wat vertraging opgelopen, maar wij, Sterke Yerke en de scholen zijn erg enthousiast.”

 

Ontstaan van Yerke Junior

Johan Dalstra: “Tijdens het bedenken van ideeën voor de challenge, gaf een teamleider aan dat het leuk zou zijn als er een boek zou komen over de avonturen van Sterke Yerke. Dan gaan we een jeugdboek schrijven, was mijn eerste reactie.”

Johan nam contact op met Sterke Yerke en ook zij waren enthousiast. Zo ontstond het idee van Yerke Junior, een project van Sterke Yerke speciaal gericht op kinderen en jongeren om ze bekend te maken met het verhaal van Sterke Yerke, het water en de plastic soep. Yerke Junior kreeg een eigen website en de challenge en het boek vallen onder het project.

“Ook wordt er voor alle basisscholen een onderwijsproject over plastic en de plastic soep ontwikkeld, in samenwerking met een partner in Groningen, de NNPF. De vlottenbouwchallenge is er gekomen op initiatief van de Maritieme Academie en het boek is meer een Sterke Yerke-project, maar zo is er een hele mooie verweving met elkaar ontstaan, waarin we elkaar versterken. Dat is natuurlijk prachtig!”

 

Wild van het boek

De avonturen van Sterke Yerke III lopen als een rode draad door het jeugdboek heen. “De hoofdpersoon van het boek is een jongen die een van de ‘vaders’ of ‘bemanningsleden’ van Sterke Yerke ontmoet. Deze persoon is eigenlijk een samensmelting van de karakters van de echte bemanningsleden. Ze helpen elkaar en uiteindelijk bouwt het jongetje ook een vlot, want hij wil ook graag op avontuur.”
Het boek wordt geschreven door de Friese schrijver en oud-basisschooldirecteur Thys Wadman en zal zowel in het Nederlands als in het Fries verschijnen. Er komen illustraties in en er worden originele foto’s uit het archief van Sterke Yerke gebruikt. Het wordt een echt avonturenjeugdboek, met Sterke Yerke als inspiratie.

“We zorgen ervoor dat alle basisscholen in Friesland een Nederlandse en Friese editie ontvangen. Daarnaast willen we graag dat het bij de Waddenvereniging en bij alle vestigingen van boekhandel Van der Velde komt te liggen. Het wordt een fantastisch boek. Frits en Guus (Sterke Yerke) en ikzelf zijn er helemaal wild van, dus dat gaat helemaal goedkomen. De prachtige verhalen van Sterke Yerke zijn het waard om te vertellen. We beleven ook echt heel veel plezier aan het maken van dit boek en hopen dat het daarnaast jongeren ook aanzet tot lezen.”

 

‘Iedereen zou een link met het milieu moeten hebben’

Johan vertelt wat hem aanspreekt aan Sterke Yerke: “Natuurlijk is het het avontuur van Sterke Yerke dat tot de verbeelding spreekt. Maar ik vind het ook erg belangrijk dat Sterke Yerke zich inzet voor het milieu en de bewustwording daarvan. Daar heb ik wel een link mee en dat zou iedereen moeten hebben. Het is heel sterk dat Sterke Yerke eerder onderzoek deed naar olievervuiling en nu naar de plastic soep; ze denken na over watervervuiling in de breedste zin van het woord.”

“Juist lokale initiatieven als Sterke Yerke dragen bij aan de bewustwording over dit probleem. Omdat er een verhaal achter zit: Het is niet zomaar een groepje mensen dat op zoek gaat naar de plastic soep, maar het zijn de mannen van Sterke Yerke. Dat moet een golfbeweging op gang kunnen brengen.”

 

‘Een olievlek, waar ik graag iets aan bijdraag’

“Ik vind het heel bijzonder dat de droom van Sterke Yerke gewoon is blijven voortbestaan. Er zit een hele sterke organisatie omheen, een flink bestuur met daaromheen weer allemaal mensen. Een combinatie van denkers en doeners. Zo wordt het een olievlek van mensen die zich hiervoor inzetten, een figuurlijke vlek dan. En dat ik daar zelf iets aan kan bijdragen, vind ik heel mooi.”