“Sterke Yerke stond twee jaar geleden op Boot Holland. Ik maakte een praatje met de mannen daar en heb er meteen een uur gezeten. De klik was er direct: zij bouwen een vaartuig en mijn vrouw en ik ook.” Aan het woord is Ed Huisman, nautisch adviseur voor Sterke Yerke. Naast sponsoren die ons helpen om de bouw financieel of met hun kennis mogelijk te maken, hebben we ook partners en vrijwilligers die Sterke Yerke een warm hart toedragen. Ed is er één van. Als nautisch adviseur buigt hij zich over de veiligheid van én op het vlot Sterke Yerke IV.

 

Varende woonboot

“Als jongetje had ik al een bootje, een jaar of 7 was ik toen. Ik maakte er een mastje, een paar zeiltjes, een kiel en een roertje voor. Mijn vader had een vissersschouwtje, daar was ik ook veel mee op het water.” Ed vertelt over hoe boten en varen als een rode draad door zijn leven lopen. Hij heeft veel boten in zijn bezit gehad, waarvan het laatste een zeegaand schip was. “Dat heb ik twee jaar geleden verkocht, dat gaat nu een rondje om de wereld maken. We hebben er prachtige jaren mee gehad, maar het onderhoud neemt veel tijd in beslag en er moet nog wel gewerkt worden.” Bij dit schip blijft het niet, want er zijn plannen gemaakt voor een varende woonboot. “Zodat we ’s zomers, als het weer beter wordt, in Ee kunnen liggen voor de zuivelfabriek waarin we recreatieappartementen aan het maken zijn. We willen dit mooie karakteristieke pand behouden voor het dorp.” Ed vertelt hoe ze de zuivelfabriek aan het verbouwen zijn: “We hebben een hele nieuwe kade gekregen, wat een enorme investering was. We willen dat straks mensen even aanleggen en ons dorpje bezoeken. Zo laten we iets moois achter op de plek waar we groot zijn geworden.”

 

“Op tijd de bakens verzetten”

“En ’s winters vinden we het fijn de bakker en slager om de hoek te hebben,” vervolgt Ed. “Dan gaan we in Harlingen liggen met de woonboot. Om maar in scheepstermen te blijven: je moet op tijd de bakens verzetten en kijken naar de toekomst”
Die bakens verzetten, dat deed hij al vaker, al dan niet als eigen keuze. Vorig jaar werd hij 55 en dat is de leeftijd waarop hij afscheid moest nemen van zijn grote passie: jarenlang was hij actief als vrijwilliger voor de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM). Ed: “Het operationeel varen stopt daar als je 55 wordt. De KNMR heeft 46 stations in Nederland en ik hoorde bij de prachtig mooie club van Lauwersoog.”

 

KNRM

“De KNRM heeft 1400 vrijwilligers die weliswaar vrijwillig, maar niet vrijblijvend in actie komen. Deze bijzondere organisatie bestaat bijna 200 jaar. Zodra er een schip in nood is, dan laat de kustwacht de piepers afgaan van het dichtstbijzijnde reddingstation. Dan spring je als vrijwilliger dus in de auto, richting het station en dan ga je naar de reddingboot. Die vaart altijd uit: zodra de noodvraag gesteld wordt, vaart de boot.”
Vrijwilliger bij de KNRM word je niet zomaar. Je krijgt eerst een twee jaar durende opleiding waarin je cursussen en trainingen volgt. “Zo haal je onder andere je vaarbewijs, je marifoon- en EHBO-diploma, Marcom-B en leer je om te gaan met situaties die je op zee kunt tegenkomen. Denk bijvoorbeeld aan een training waarbij je leert wat je moet doen als de helikopter die je naar boven moet halen crasht. Je wordt tijdens zo’n training in je overlevingspak in een cabine onder water geplaatst, waarbij je de ramen uit de cabine moet drukken en zelf moet zien hoe je weer boven water komt.” Juist deze trainingen en ervaring vanuit de KNRM maakt dat Sterke Yerke Ed gevraagd heeft als hun nautisch adviseur. Zijn werkzaamheden voor de KNRM hebben ervoor gezorgd dat hij heel veel weet van veiligheid op een schip en welke situaties je tijdens het varen kunt tegenkomen. “Dat zijn skills die je door heel actief bezig te zijn met zo’n organisatie je wel eigen maakt. Het is best een grote omschakeling als op je 55e de werkzaamheden voor de KNRM stoppen. En toen kwam Sterke Yerke op mijn pad en dat past dan eigenlijk precies in deze periode.”

 

Bevoorrecht

Sterke Yerke IV gaat eerst een paar jaar varen op het Wad. Ed: “Ik houd van het Wad, het gebied dat hier, niet ver van de plek waar ik woon, achter de dijk begint. Ik vind het een waanzinnig mooi gebied, maar het is ook wel een beetje een gecompliceerd gebied met eb en vloed en ondieptes en wantijden, gedeelten die droog vallen. De kennis die ik daarover heb, draag ik graag over aan de volgende generatie.”
Dat sluit perfect aan bij het idee van Sterke Yerke IV: het verhaal van Sterke Yerke, het onderzoek naar milieuvervuiling in de wateren en het bewustzijn dat we goed voor de wereld om ons heen moeten zorgen overdragen aan de volgende generatie. “Als ik daar dan op deze manier straks een bijdrage aan mag leveren, dan ben ik toch enorm bevoorrecht?”

Wil je meer weten over het werk van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij? Kijk dan vooral eens op hun website: www.knrm.nl