Foto: de buizen voor Sterke Yerke IV liggen klaar

Met een afvaardiging van de ‘bouwploeg’ hadden we vrijdag 19 februari een belangrijke bespreking op de werf van SRF. Architect Olivier van Meer had de tekeningen (een coproductie van Olivier van Meer Design en Vripack) en het bestek klaar en deze werden uitvoerig besproken.

Wat is het geweldig om na zoveel maanden praten eindelijk de echte contouren van de Sterke Yerke IV te zien! Nu nog slechts op papier natuurlijk, maar de zo herkenbare stoere Sterke Yerke-uitstraling doet je nu al fantaseren over hoe hij straks met vol tuig over het zoute water van het Wad vaart.

Afbeelding: de tekening van Sterke Yerke IV, door Olivier van Meer Design en Vripack

Details aangepast

De details van het vlot werden nauwkeurig en stap voor stap besproken en werden er nog kleine aanpassingen gedaan. Daar werden telkens foto’s van Sterke Yerke III (SY III) bijgepakt om te kijken hoe het daar ook alweer zat. Olivier is van mening dat met het gekozen logger zeilplan, met een groot razeil, de Sterke Yerke IV aanzienlijk betere zeileigenschappen krijgt dan de SY III. Ook worden er extra luiken toegevoegd.

Duurzame uitstraling

De tent krijgt een sterk frame waarop nu niet 3 maar 6 zonnepanelen komen. Deze zorgen samen met de 2 windmolens voor meer dan voldoende stroomopbrengst om ‘selfsupporting’ te zijn. Dat is niet alleen nuttig, maar geeft ook een zichtbaar duurzame uitstraling.

 

Samenwerking goede keus

Bij het doornemen van het zeer uitgebreide bestek blijkt dat Oliviers kennis en ervaring van onschatbare waarde is. De keuze voor bepaalde techniek worden door hem en Klaas Koolhof van SRF met heldere argumenten toegelicht en dit bevestigt maar weer dat de samenwerking met deze partijen een hele goede keus is.

 

Begroting rondmaken en sponsoren zoeken

Klaas gaat nu verder met de calculatie van de bouw en het bouwteam gaat de kosten van alle door derden te leveren onderdelen op een rij zetten, zodat de totale begroting opgemaakt kan worden. Dit zal uiteraard in overleg met SRF gedaan worden. Gekeken zal worden of bepaalde toeleveranciers onderdelen willen sponsoren of voor een gereduceerde prijs kunnen leveren.

 

Bouw start nu toch echt!

Op 26 februari heeft Snijtech het staal voor de wrangen etc. geleverd, zodat SRF kan beginnen de buizen met elkaar te verbinden. De bouw zal dan écht van start gaan! Na aanvang van de bouw zullen we uiteraard de ontwikkelingen via website, Facebook en Instagram delen, zodat iedereen van de geboorte van de Sterke Yerke IV getuige kan zijn.