Kon Tiki 2

Vlotavontuur ten einde                 31 maart 2016

Na vier en een halve maand op zee is het avontuur van de Kon Tiki 2 beëindigd. De deelnemers riepen op 1000 mijl ten westen

Foto: Kon-Tiki 2 expeditie

Foto: Kon-Tiki 2 expeditie

van Chili hulp in om uit hun benarde situatie gered te worden.

Al in 1947 wilde de Noor Thor Heyerdahl aantonen dat de oorspronkelijke inwoners van Zuid-Amerika in staat waren om met balsa vlotten zoals zijn ‘Kon Tiki’ de eilanden van de Stille Zuidzee te bereiken.

De tocht van de Kon Tiki 2 moest bewijzen dat de bewoners ook weer per vlot terug naar Zuid Amerika zouden kunnen komen. Dat is de 14 deelnemers, die de expeditie op twee vlotten ondernamen, niet gelukt.

Vanwege de zware zeegang waren de vlotten en vooral de lianen die gebruikt waren om de verbindingen tussen de boomstammen te maken, zodanig versleten dat verder varen onmogelijk werd.

Toch spreekt de leiding niet van een mislukt avontuur. Doel was om van de Zuid-Amerikaanse Westkust naar de Paaseilanden en terug te varen. Na slechts 46 dagen werden inderdaad de Paaseilanden bereikt. Dat het avontuur op de terugweg strandde heeft volgens hen te maken met de voor de tijd van het jaar zeer heftige El Nino effecten op wind en stroming. De bemanningen hadden immers te maken met zeer ongebruikelijke omstandigheden zoals zes meter hoge golven. In totaal hebben de vlotten elk ruim 6000 mijl over de Stille Oceaan afgelegd.

Over het nut van de onderneming is nogal wat te doen geweest. Wetenschappelijk gezien is het namelijk waarschijnlijker dat de Polynesiërs, niet zoals Heyerdahl indertijd aannam uit Zuid-Amerika, maar uit Azië kwamen.

Foto: Kon-Tiki2

Foto: Kon-Tiki2

In 2008 bewezen Hympendahl en Wharram met een zelfgemaakte catamaran al dat ze 4000 mijl tegen de heersende windrichting in konden zeilen. Een dergelijke expeditie wordt momenteel ook door Burghard Pleske ondernomen. Hij wil met zijn praauw Ana-Varu duizenden zeemijlen door de Stille Zuidzee zeilen, van Taiwan via Guam naar Rapanui, en dat zonder moderne navigatiemiddelen.

Bron: Yacht.de